Awokado jest owocem, który występuje na terenie Ameryki Południowej i Środkowej. Jest uznawane za najzdrowszy owoc na świecie, dzięki zawartym w nim witaminom, a także właściwościom zdrowotnym jakie posiada. Dostęp do niego jest znacznie ułatwiony dzięki temu, że wiele krajów Ameryki Łacińskiej eksportuje awokado do Europy. Przyjrzyjmy się niektórym z właściwości zdrowotnych tego niesamowitego owocu oraz przepisom z jego wykorzystaniem.
Awokado – właściwości
Właściwości zdrowotne awokado są bardzo szerokie. Mówi się, że owoc ten może zapobiec wielu chorobom, a także złagodzić ich przebieg. Jedną z najbardziej cenionych właściwości awokado jest jego pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Dzięki zawartym w nim tłuszczom nienasyconym może skutecznie obniżyć jego poziom, co będzie miało duże znaczenie dla osób z nadciśnieniem. Ponadto, spożywanie awokado przyczynia się do powstawania tak zwanego dobrego cholesterolu, który z kolei zapobiega wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych. Awokado ma też właściwości antynowotworowe, może więc zapobiegać powstawaniu nowotworów. Wpływa też korzystnie na układ nerwowy oraz układ odpornościowy dzięki zawartym w nim witaminom, między innymi witaminie A, C, E i witaminom z grupy B. Mimo, że awokado jest bogate w tłuszcze, to jednak sprzyja odchudzaniu i może zapobiec otyłości oraz problemom z nadwagą, a także być skutecznym remedium w leczeniu tych problemów zdrowotnych. Trzeba jednak zauważyć, że wszelkie korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania awokado będą widoczne jedynie wtedy, kiedy spożywamy je regularnie, najlepiej codziennie.
Awokado na śniadanie
Awokado ma wiele zastosowań. Możemy spożywać je praktycznie z każdym posiłkiem w ciągu dnia. Na śniadanie bywa stosowane jako zamiennik masła ze względu na swoją delikatną strukturę. Można bez problemu rozsmarować je bezpośrednio na kanapce, a następnie ułożyć na niej wybrane dodatki. Z drugiej strony, awokado może być takim dodatkiem samym w sobie. Kanapka z plasterkami awokado i odrobiną soli może być pełnowartościowym śniadaniem, ze względu na bardzo duże właściwości odżywcze tego owocu. Do tego można dodać pomidora, czy inne warzywa i podać je na kanapce lub jako sałatkę z awokado. Dobrym pomysłem na pożywne śniadanie może być też samo guacamole, które wykonamy z awokado, pomidora, cebuli i przypraw, podawane z tortillą. Inne zastosowanie awokado to jego użycie w połączeniu z komosą ryżową oraz wybranymi warzywami, które można uzupełnić również serem feta.
Awokado – cena
Trzeba przyznać, że cena awokado w porównaniu z innymi warzywami oraz owocami może wydawać się wysoka. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę, że może być ono zamiennikiem niektórych droższych produktów, jego koszt nie powinien nas przerazić. Warto wziąć pod uwagę również właściwości zdrowotne, które są nieprzecenione. Najłatwiej znaleźć awokado w supermarketach, gdyż to właśnie tam trafiają importowane do kraju owoce. Koszt jednego awokado może wahać się od 5 do 8 złotych w zależności od rodzaju awokado. Za najsmaczniejszą uważa się odmianę hass, jednak do wyboru mamy także inne gatunki awokado. Dość często owoce te pakowane są po kilka sztuk, dzięki czemu możemy zaoszczędzić na ich zakupie. Zdarza się, że 3 sztuki awokado można kupić nawet za 10 złotych, co jest bardzo dobrą i przystępną ceną. Warto więc regularnie zaopatrywać się w awokado zamiast niektórych mniej korzystnych dla zdrowia produktów.
Jak przechowywać awokado
Awokado ma to do siebie, że raz obrane bardzo szybko czernieje. Najłatwiejszym rozwiązaniem, jest zjedzenie całego owocu na raz, jednak nie zawsze mamy na to ochotę. Co zrobić w sytuacji, kiedy została nam połówka awokado i chcemy przechować ją na później? Najlepszym rozwiązaniem będzie dokładne przykrycie obranej części folią spożywczą. Dzięki temu owoc pozostanie świeży przez dłuższy czas. Możemy go wykorzystać tego samego lub następnego dnia do zrobienia zdrowej sałatki, czy też do zjedzenia z kanapką. Poza tym, w Internecie znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie awokado między innymi do koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych.
Jak obrać awokado
Istnieje kilka sposobów na obranie awokado, jednak najpopularniejszym, a przy rym najwygodniejszym, jest przecięcie owocu na pół. Dzięki temu możemy wykorzystać do konkretnego dania jedynie część awokado. Poza tym, w ten sposób najłatwiej będzie nam wybrać miąższ owocu. Kiedy już przetniemy go na pół, wystarczy obrócić obie połówki w przeciwległych kierunkach, a miąższ bardzo łatwo odejdzie od pestki. Warto wiedzieć, że sama pestka również ma swoje zastosowania, którym warto się przyjrzeć. Jeśli chcemy, aby awokado łatwo odchodziło od pestki, musimy wybrać dojrzały owoc. Czym się on charakteryzuje? Dojrzałe awokado, po usunięciu górnej szypułki ukazuje nam piękny zielony odcień. Brązowawy odcień oznacza, że owoc jest już przejrzały. Poza tym, jest ono sprężyste. Jeśli delikatnie ściśniemy owoc, miąższ powinien być miękki, a po nacisku wrócić do poprzedniej pozycji.
Ze względu na bardzo korzystne działanie składników zawartych w awokado, warto stosować je jak najczęściej. Możemy to robić poprzez dodawanie owocu do śniadań, sałatek, a także różnego rodzaju potraw. Co ciekawe, awokado znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetyce, przyczyniając się do poprawy wyglądu skóry.