Chyba każdy z nas wiele razy w swoim życiu słyszał o tym jak dobroczynne działanie ma witamina C. Wiele osób poleca jej stosowanie, szczególnie w okresie zimowym, kiedy to ryzyko przeziębienia jest najwyższe. Nie warto jednak o niej zapominać również wiosną, czy latem, szczególnie że w formie naturalnej jest ona bardziej dostępna właśnie w tych porach roku. Oczywiście, istnieją również naturalne suplementy diety, które zawierają jedynie witaminę C pochodzącą ze sprawdzonych źródeł. Jednak możemy ją równie dobrze przyjmować w owocach oraz warzywach. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

Gdzie znajdziemy witaminę C

Niektóre owoce oraz warzywa to prawdziwe bomby witaminowe. Szczególnie jeśli zmieszamy je w sałatce, soku, czy koktajlu, dostarczą nam one wielu witamin pożytecznych, a nawet niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zastanówmy się jednak gdzie znajdziemy największe ilości witaminy C tak potrzebnej do zachowania odporności organizmu. Z pewnością kiedy myślimy o owocach bogatych w witaminę C od razu przychodzi nam do głowy cytryna. To prawda, zawiera ona dość dużo, jednak zdecydowanie nie najwięcej witaminy C. Na szczycie listy plasuje się bowiem dzika róża, która zawiera niemal 35 razy więcej witaminy C niż cytryny! Warto więc włączyć ją do swojej diety na przykład w postaci herbaty z suszu, a także konfitur. Z bardziej popularnych owoców bogatych w witaminę C można wymienić między innymi czarna porzeczkę, pomelo, truskawki, poziomki i kiwi. Wszystkie one zawierają w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Podobne jej ilości znajdziemy w pomarańczach i czerwonej porzeczce.

Warzywa bogate w witaminę C

Chociaż utarł się pogląd, że to właśnie w owocach znajdziemy witaminę C, nie oznacza to, że nie występuje ona w warzywach. W niektórych z nich również znajdziemy sporo witaminy C, która swoją ilością przewyższa tę zawarta w cytrynach. Najbardziej popularnymi warzywami bogatymi w tę witaminę są między innymi natka pietruszki oraz czerwona papryka, które zawierają 3-3,5 razy więcej witaminy C niż cytryny. Poza tym warto sięgać po warzywa takie jak chrzan, brukselka, kalafior czy szpinak, które również są bardzo dobrym źródłem tej witaminy. Należy jednak pamiętać, że mówimy tutaj o warzywach w stanie nieprzetworzonym, czyli surowym. Warto je podawać w postaci surówek, czy koktajli, a wtedy najbardziej na tym skorzystamy.